Bra sajter

Bollingerband

Bollingerband är ett verktyg för teknisk analys som togs fram i slutet av 1980-talet av analytikern John Bollinger.

John Bollinger är VD för och grundare av företaget Bollinger Capital Management. Han är en av dom kändaste analytikerna i USA och har bland annat arbetat som analytisk kommentator i olika tv-program.

Hans bok ”Bollinger on Bollinger Bands” publicerades 2001 i USA och har efter dess blivit översatt till hela sju olika språk. Han är även grundare av flera olika investmentsajter på webben.

Bollingerband är uppbyggt i ett grafiskt diagram med ett övre och undre band. Emellan dessa band finns det linjer som ska representera kursen. Linjernas storlek varierar beroende på prisrörelserna som kursen har. Med hjälp av detta kan du se volatiliteten i en aktie. Med det menas prisrörligheten som en specifik aktie har.

Vill du ha reda på volatiliteten i en aktie är Bollingerband ett utmärkt verktyg. Genom att kombinera ett glidande medelvärde med ett övre och ett undre bollingerband ser man snabbt aktiviteten i en aktie eller marknad. Är volatiliteten hög så vidgas banden. Är den däremot låg så drar banden ihop sig, vilket brukar indikera att kursen är på väg att bryta ut. När kursen ligger vid det undre bandet är det bäst att handla. Sälja ska man göra när kursen höjts till det övre bandet. Med hjälp av detta kan man enkelt tyda köp- och säljsignaler som handlare.

För att bäst använda sig av denna modell rekommenderas det att man kombinerar Bollingerband med en andra modell. Bollingerband används bäst under en tjugodagarsperiod.