Bra sajter

Bitcoin – hissa eller dissa?

Vem var han?

Bitcoin är valutan som fortsätter att dela finansvärlden. Vissa ser den som ett intressant alternativ till traditionell bankverksamhet. Andra är inte lika imponerade, och kallar den för ett lurendrejeri.

Vad är din åsikt om bitcoin? Kanske har du redan köpt bitcoins via Btcx, och kanske har du också sålt dem, med vinst eller med förlust. Det är nämligen så, att bitcoin än så länge uppvisar en väldigt hög volatilitet. Priset på bitcoin kan öka snabbt, för att sedan falla.

Många i finansvärlden varnar för bitcoin och kryptovalutor. En av dessa är Mark Carney, som är chef för Bank of England:

"Den har i stort sett fallerat så här långt räknat på... traditionella aspekter av pengar. Den är inte någon värdebevarare eftersom den rör sig över hela kartan. Ingen använder den som ett medel för växling", sade han.

Det går förvisso inte att komma ifrån att bitcoin, som så många andra unga företeelser, har lockat till sig en del bedragare. Den japanska tillsynsmyndigheten FSA har stängt ned handeln på två små kryptobörser under en månad, skriver Svenska Dagbladet. Anledningen till detta är att de anses strida mot god affärssed.

Den här typen av åtgärder har lett till att kursen på bitcoin har dykt nedåt. Samtidigt är det välkommet att myndigheterna reagerar när handelsplatserna har för dålig säkerhet. Vissa bitcoin-ägare har blivit av med sina tillgångar till följd av phishing.

Deklarera dina bitcoins

Så här i deklarationstider kan det också vara på sin plats att påminna om att bitcoin ska tas med i deklarationen. Intäkter från handel med bitcoin, eller från mining, ska tas med i deklarationen, skriver Breakit. Annars är risken stor för att åka på en skattesmäll.